Pengenalan
Jabatan
Unit
Lembaga Pelawat
Jabatan Sajian dan Dietetik



PENGENALAN

Unit Dietetik dan Sajian Hospital Wanita Dan Kanak-Kanak Sabah telah memulakan operasinya bermula sejak hospital ini dibuka iaitu pada tahun 2004.

Ketika unit ini mula beroperasi, sebanyak 6 kakitangan yang berkhimat iaitu 1 Pegawai Dietetik C41, 1 Penolong Pegawai Penyediaan Makanan C27 dan 4 orang Pembantu Penyediaan Makanan N1. Pada hari ini unit telah berkembang dengan pertambahan sebanyak 24 orang kakitangan iaitu 1 Pegawai Dietetik U48, 2 Pegawai Dietetik U44, 1 Pegawai Dietetik U41, 1 Penolong Pegawai Penyediaan Makanan C32, 1 Penolong Pegawai Penyediaan Makanan C27, 11 Pembantu Penyediaan Makanan N17, dan 7 Pekerja Sambilan Harian (PSH) N17.

Dengan jumlah kakitangan yang ada Unit Dietetik Dan Sajian berupaya menyediakan purata 2800 hidangan makanan sehari untuk pesakit. Selain itu, Unit Dietetik Dan Sajian juga aktif memberikan perkhidmatan dietetik kepada pesakit dalam wad dan juga pesakit luar.

Bagi menjaga kualiti diet yang disediakan, pihak Unit Dietetik Dan Sajian juga menjalan program kualiti bagi persijilan Good Manufacturing Practice (GMP) dan seterusnya mensasarkan persijilan Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP) bagi tahun 2016.



VISI

Unit Dietetik dan Sajian akan berusaha dalam perkembangan perkhidmatan makanan, dietetik klinikal dan juga promosi kesihatan untuk membantu rawatan pesakit selaras dengan visi dan misi hospital serta Kementerian Kesihatan Malaysia. Sistem pengurusan akan mengutamakan inovasi, teknologi dan pengetahuan terkini ke arah peningkatan kualiti berterusan.

MISI

Unit Dietetik dan Sajian berusaha untuk :

Perkhidmatan Sajian

• Merancang penyediaan makanan dengan memenuhi keperluan nutrien, tatacara proses katering, prinsip kebersihan dan keselamatan makanan, bersesuaian dengan teknologi semasa serta berkualiti.

• Melaksanakan sistem pengurusan dengan sempurna berdasarkan polisi-polisi, pekeliling-pekeliling dan arahan yang ditetapkan.

Perkhidmatan Dietetik

• Membantu rawatan perubatan melalui perkhidmatan dietetik klinikal dan promosi kesihatan berdasarkan amalan ’evidence-based’ di samping menyumbang kepakaran dalam bidang berkenaan.

• Menyumbang kepada kajian dan penyelidikan dalam bidang pemakanan dan dietetik.



OBJEKTIF

Untuk memastikan perkhidmatan makanan dan perkhidmatan dietetik klinikal serta promosi kesihatan dilaksanakan secara professional, berkualiti dengan mengutamakan pelanggan.

SENARAI PERKHIDMATAN YANG DISEDIAKAN OLEH UNIT DIETETIK DAN SAJIAN

1. Penyediaan diet normal dan diet terapeutik kepada pesakit dalam wad di bangunan utama HWKKS dan bangunan Pusat Perubatan Nuklear dan Radioterapi (PPNR)

2. Penyediaan susu formula bayi, susu formula kanak-kanak dan produk enteral untuk pesakit dalam wad di bangunan utama HWKKS dan bangunan PPNR.

3. Penyediaan diet kelas 3 kepada kepada Mother Accompanying Child (MAC) (Rujukan: Bil(55)dlm KKM 203/18 jld 3 bertarikh 12 Disember 2001) dan Pesakit di Unit Rawatan Harian (Day Care Centre)

4. Penyediaan diet kelas 1 kepada Pegawai Perubatan Atas Panggilan (Rujukan: Bil (39) dlm. KKM 58/054/4 bertarikh 12hb Januari 1983) dan Kakitangan yang bertugas di dewan bedah (Surat Pekeliling Bahagian Kewangan Bil 1 Tahun 2009).

5. Perkhidmatan rundingcara diet untuk pesakit dalam wad di bangunan utama HWKKS dan PPNR dan pesakit luar dari klinik pakar.

6. Perkhidmatan sokongan pemakanan kepada pesakit dalam wad di bangunan utama HWKKS dan PPNR.

7. Membekalkan susu formula bayi untuk bayi Mother HIV Positive (Rujukan: Bil(45)dlm KKM 87(P20/205/1) Bhg 7 bertarikh 23hb Ogos 2001).



PIAGAM PELANGGAN

1. Setiap pelanggan akan dilayan dengan baik, mesra, bertimbang rasa, hormat dan bersopan-santun, jujur dan ikhlas.

2. Makanan siap disediakan 15 minit sebelum diedarkan

3. Semua makanan yang disediakan adalah mengikut menu, bermutu, bersih, segar, mencukupi dan halal.

4. Semua makanan siap disediakan pada :

Sarapan pagi 7.30 pagi

Makan Tengahari 12.30 tengahari

Minum Petang 3.00 petang

Makan Malam 5.30 petang

 
W3C

A-      A+


reset
Log Masuk

Klik untuk log masuk
Pautan
Kalendar
May 2017
Add event Submit event
S M T W T F S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31