Pengenalan
Jabatan
Unit
Lain-lain
Unit Perpustakaan

LATAR BELAKANG

Unit Perpustakaan telah ditubuhkan seiring dengan penubuhan Hospital Wanita Dan Kanak-Kanak Sabah iaitu pada tahun 2005. Pada awalnya, unit yang terletak di aras 4 bangunan asal hospital ini telah diletakkan dibawah seliaan Penolong Pegawai Tadbir (N27) dan diketuai oleh seorang Pembantu Perpustakaan (S17) serta dibantu oleh 2 orang Pembantu Perawatan Kesihatan (U3).

Unit yang berfungsi sebagai pusat rujukan maklumat dan rekreasi bagi kakitangan Hospital Wanita dan Kanak-Kanak ini telah menggunakan Sistem pengkelasan “Nasional Library of Medicine” (NLM) sebagai panduan bagi aktiviti pengkelasan bahan-bahannya.

Pada awal penubuhannya, unit ini hanya mempunyai jumlah bahan yang terkumpul sebanyak 195 unit (dengan 109 judul buku) dan 8 tajuk Jurnal (Pediatrics and Child Health, Pediatrics, Archives of Diseases in Childhood, Current Opinion O & G, O & G Green Jurnal, Nursing Times, British Jurnal Anaesthesia dan Peadiatric Surgery).

Kini, bahan-bahan perpustakaan juga telah meningkat kepada 847 unit (705 judul) dan 13 tajuk jurnal. Unit ini juga telah diletakkan dibawah seliaan Penolong Pengarah Kanan (M44) dan masih diketuai oleh Pembantu Perpustakaan (S17) serta dibantu oleh seorang Pembantu Perawatan Kesihatan (U3).

VISIPerpustakaan Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Sabah berhasrat untuk menjadi pusat rujukan melalui: * Penyediaan koleksi sumber ilmu pengetahuan dari aspek perubatan.

* Penyediaan perkhidmatan yang berkualiti, dinamik &sistematik

Dalam membangunkan kebolehan & kecekapan pencarian maklumat. * Penyediaan bahan pendidikan berterusan serta rekreasi minda

MISI

Perpustakaan Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Sabah akan menjadi sebuah pusat rujukan dan penyimpanan maklumat yang berkaitan di dalam bidang perubatan serta meningkatkan lagi kepakaran perubatan sejajar dengan matlamat Kementerian Kesihatan Malaysia untuk merealisasikan wawasan.

OBJEKTIF

* Membantu Hospital Wanita dan Kanak-kanak Sabah dalam Menyediakan sumber ilmu pengetahuan Perubatan & Pengurusan kepada semua kakitangan.

* Meningkatkan kepakaran dan kemahiran dalam melaksanakan tanggungjawab dalam bidang profession masing-masing

* Mahir dalam pencarian maklumat yang bersistematik serta menyokong pendidikan secara berterusan.

PIAGAM PELANGGAN

* Memberi perkhidmatan yang cepat, cekap, tepat dan mesra kepada pelanggan.

* Pendaftaran untuk keahlian akan diproses dalam masa 10 minit

* Tempoh 2 minggu akan diberikan kepada peminjam untuk proses pemulangan

* Pencarian artikel dalaman akan dilaksanakan selama 10 minit

* Artikel luaran dengan menggunakan “Sistem Pembekalan Penerbitan (SPP) akan dibuat selama seminggu. Jika artikel tidak berjaya diperolehi, pelanggan akan dimaklumkan dengan segera

* Wang deposit keahlian akan disimpan dengan selamat melalui tabung amanah
 
W3C

A-      A+


reset
Log Masuk

Klik untuk log masuk
Pautan