Pengenalan
Jabatan
Unit
Lain-lain
PatologiPengenalan

Jabatan Patologi, Hospital Wanita dan Kanak-Kanak mula berkhidmat secara rasminya pada Disember 2004. Jabatan Patologi terletak di Aras 4, Hospital Wanita dan Kanak-Kanak.

Jabatan ini merupakan makmal ujian kesihatan kerajaan di Sabah yang menyediakan perkhidmatan makmal diagnostic, ujian klinikal dan patologi untuk pelbagai disiplin perubatan di hospital termasuk obstetric dan ginekologi, pediatrik, onkologi dan radioterapi, perubatan nuclear dan lain-lain disiplin klinikal.

Makmal patologi menawarkan melebihi 100 analisis klinikal portfolio di dalam bidang immunologi, hematologi/koagulasi, kimia klinikal, parasitology, mikrobiologi/ penyakit berjangkit, analisis pemantauan ubat terapeutik, sitologi, dan perubatan transfusi. Perkhidmatan ini juga merangkumi ‘point of care testing’.

Makmal kami juga bertanggungjawab membuat semua ujian Program Saringan Kongenital Hipotiroidisme dari hospital daerah termasuk Kudat, Kota Belud, Kota Marudu, Ranau, Tuaran, Papar, Kuala Penyu, Sipitang dan Beaufort.

Melalui pengalaman dan kepimpinan kami di dalam bidang ujian perubatan, kami telah menimba pelbagai pengetahuan mengenai keperluan dan jangkaan pelanggan. Jabatan kami secara proaktif telah menyertai Program Jaminan Kualiti berkaitan perkhidmatan makmal diagnostik. Hal ini bagi memastikan ketepatan dan relibiliti keputusan makmal terjamin.

Visi

Menjadi makmal perubatan yang diiktiraf dan dipercayai diantara hospital kerajaan di Negeri Sabah.

Kami mencapai visi melalui:

- Komitmen pemimpin dan kakitangan terhadap misi kami

- Pelaksanaan proses perkhidmatan optimum.

- Inovasi penggunaan teknologi baharu

Misi

To provide quality laboratory diagnostic information with reliable and accurate results to help improve the health and well-being of the customer we serve.

Menyediakan maklumat makmal diagnostik berkualiti beserta ketepatan dan kebolehpercayaan keputusan ujian bagi meningkatkan kesihatan dan kebajikan pelanggan.

Kami mencapai misi kami melalui:

- Menyediakan perkhidmatan makmal perubatan

berkualiti tinggi menggunakan teknologi canggih - Mengutamakan keperluan setiap pesakit.

- Menekankan hospitality, semangat dan kepakaran

professional - Berusaha memperoleh keputusan yang tepat, responsif terhadap keperluan pelanggan dan ketepatan waktu perkhidmatan.

- Menyediakan latihan pembangunan berterusan dalam bidang klinikal, teknologi perubatan dan kemahiran analitikal bagi setiap kakitangan jabatan dan lain-lain agensi kerajaan dan swasta termasuk pelatih/pelajar dari kolej dan institusi pengajian tinggi.

Objektif

- Untuk mengoptimumkan penggunaan teknologi tinggi dalam memaksimumkan kecekapan dan keberkesanan perkhidmatan patologi dengan menggunakan Sistem Automasi Makmal Menyeluruh (TLAS) dan Sistem Maklumat Makmal (LIS).

- Dalam jangkamasa 5 tahun, sekurang-kurangnya 30 peratus kakitangan( Juruteknologi Makmal Perubatan) mempunyai Kursus Post-Basic/ Diploma lanjutan.

- Pada 2018, Jabatan Patologi akan mendapat Akreditasi Makmal Perubatan (MSISO 15189).

Perkhidmatan

- Preanalitikal

- Hematologi

- Kimia Patologi

- Mikrobiologi klinikal

- Serologi

- Sitology

- Makmal Sumsum Tulang

- Perubatan TransfusiWaktu Operasi

Pejabat Patologi : Isnin – Jumaat (8.00am – 5.00pm)

Makmal Patologi: Setiap Hari 24 Jam

Pusat Perolehan Darah:

Isnin - Jumaat (8.00am – 5.00pm)

: Sabtu (8.00am – 3.00pm)

: Ahad (Tutup)Piagam Pelanggan

1. Setiap pelanggan akan dilayan dengan baik, mesra, sopan dan ikhlas

2. Setiap Pelanggan akan memperoleh keputusan tepat pada masa

3. Setiap maklumat pelanggan adalah sulit

Prosedur Ujian Masa

UFEME 45 min

Stool/Occult Blood 45 min

UPT 45 min

Serum Bilirubin 45 min

FBC/PT/PTT 45 min

ESR 60 min

BSMP 60 min

Biochemistry Test (Routine) 60 min

Gram Stain/ Torula Stain 60 min

 
W3C

A-      A+


reset
Log Masuk

Klik untuk log masuk
Pautan